Rädda radion?

Igår morse tog alla kommersiella radiostationer ett uppehåll på en timme, för att protestera mot sin höga koncessionsavgifter. Jag tänkte inte skriva nåt om det här egentligen, men jag börjar bli så irriterad över deras sätta att undanhålla fakta, så jag kan inte låta bli.

RAB lägger fram att de kommersiella radiostationerna tvingas betala höga avgifter för sitt sändningstillstånd, men berättar aldrig att det är de själva som har bjudit så mycket för sändningstillståndet.

1993 auktionerades det ut sändningstillstånd i alla större svenska kommuner, startbudet var 20 000 kronor per år men radiostationerna pressade upp buden så dom idag betalar över en miljon kronor för de flesta av tillstånden och över tre miljoner för de dyraste.

Att man nu går ut och klagar över ett bud som man själv har lagt, det tycker jag bara är löjligt.

Idag går radostationerna ut och påstår att  ”Redan nästa år kan flera kommersiella radiokanaler tystna.”, trots att man har möjlighet att lämna tillbaka sitt tillstånd och sedan få tillbaka det för 40 000 kronor per år. Kraven för de nya tillstånden är högre, bl.a måste stationen sända minst 3 timmar lokalt mellan 06 – 21,  men radioformen heter faktiskt privat lokalradio.

Nej, lägg ner er riksradio, lämna tillbaka tillstånden, sök nytt tillstånd och sedan har ni sänkt koncessionsavgiften.

Klarar ni inte att göra lokalradio så lämna tillbaka tillstånden och låt folk som kan göra lokalradio ta över!

Edit: Enligt en kommentar så har tydligen Mix Megapol pratat om budgivningen 1993, men jag undrar fortfarande varför det inte finns någon information om den i någon av de officiella kanaler kampanjen använder. RAB’s sida finns länkad från alla radiostationer som använder den, men det är samma text överallt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 tankar om “Rädda radion?”