Varför Spotify?

De senaste dagarna har jag läst ett antal tidningsartiklar om Spotify och deras låga ersättning till upphovsrättsinnehavare.

Tanken med Spotify var att skapa ett legalt alternativ till The Pirate Bay där upphovsmännen och artisterna skulle få ersättning när musiken spelades, men när jag nu läser om ersättningsnivåerna så är de löjligt låga.

Magnus Uggla skriver på sin blogg att han har fått ut lika mycket på sex månader som en halvdan gatumusikant får in på ett år, Petter talar i Aftonbladet om 1 – 2 öre per låt som spelas och skivbolaget Racing Junior berättar att dom fått 39 kronor när en av deras låtar spelats 55 100 gånger. Pengar som i Racing Juniors fall ska delas mellan skivbolaget och artisten!

Min musik kommer snart ut på Spotify, det kostar mig runt 500 kronor och jag har länge trott att jag skulle gå jämnt ut på den affären men efter de här rubrikerna tror jag inte så längre. Man får nog räkna med att de 500 kronorna är en marknadsföringskostnad, sanningen är ju den att finns man inte på Spotify idag så är chansen att hitta lyssnare mindre än om man finns där.

Ekonomiskt sett så ser jag ingen skillnad mellan att finnas på Spotify eller The Pirate Bay, 1 – 2 öre per lyssning på Spotify är väldigt nära noll öre per lyssning på The Pirate Bay. Den stora skillnaden är att det kostar inte mig nånting att finnas på The Pirate Bay.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Varför Spotify?”