Musikerförbundets medlemstidning om Piratpartiet

Idag fick jag tidningen Musikern i brevlådan. Musikern är Svenska Musikerförbundets medlemstidning och på sidan 3 hittade jag en ledare skriven av Svenska Musikerförbundets ordförande Jan Granvik. I ledaren skriver Jan om Piratpartiet, bl.a om framgångarna i EU-valet men även om principprogrammet. Jag kunde inte låta bli att skriva ett mail till Jan och kommentera en del av det han skrev.

Tidningen finns ännu inte på nätet men jag stoppar in en länk direkt när dom har publicerat den. Här är mitt mail:

Hej Jan!

Jag fick det senaste numret av Musikern idag och har några kommentarer angående det du skrev i din ledare.

Var har du fått veta att Piratpartiet vill att ”avlyssning i samband med utredningar av allvarlig brottslighet” skall förbjudas?
Jag tycker det låter väldigt konstigt, jag har varit medlem i Piratpartiet i snart ett år men jag har aldrig någonsin hört eller läst det. Det jag har hört och läst är raka motsatsen, endast polisen ska få använda sig av avlyssning och då i samband med utredningar av allvarlig brottslighet.

Kan du ge mig en källa till det uttalandet så är jag mycket tacksam.

Sedan undrar jag hur du så säkert kan skriva att ”Vilken musiker som helst inser att detta är ett allvarligt hot mot dennes yrkesverksamhet”. Jag och många andra musiker ser det inte som ett hot mot vår yrkesverksamhet, vissa av oss är medlemmar i Piratpartiet medan vissa har valt att inte engagera sig politiskt men stödjer ändå partiets åsikter.

Jag upplever att du skapar ett vi-mot-dom-tänkande med din ledare, ett tänkande som inte behöver finnas. Som jag skrev tidigare så finns det många musiker som stödjer PP’s åsikter och när du då skriver att ”Vilken musiker som helst inser att…” så tolkar jag det som att du räknar oss som inte ”inser” det som korkade.

Du är ordförande för Svenska Musikerförbundet och då hoppas jag att det ligger i ditt intresse att förbundet får fler medlemmar och absolut inte tappar medlemmar, men jag är rädd för att förbundets syn på Piratpartiet (kanske hela piratrörelsen) kan få precis motsatt effekt och att många tvekar att bli medlem i Svenska Musikerförbundet eller avslutar sina medlemskap. Jag själv har länge varit tveksam att stanna kvar som medlem, men då jag fortfarande ser större fördelar att vara medlem än att inte vara det så stannar jag kvar.

Till sist: Hur kan du se Piratpartiet som en fiende?
När det gäller området musik så arbetar piratrörelsen väldigt mycket med att hjälpa musiker att tjäna mer pengar, jag har själv efter tips från piratrörelsen tjänat mer på donationer och spelningar bokade efter nedladdningar på The Pirate Bay än vad jag någonsin har fått från musikerorganisationerna. Jag har varit Stimansluten i 17 år och redan efter ett halvår som ”piratartist” har jag tjänat mer pengar på donationer till mitt Paypalkonto än vad jag har tjänat under alla år som Stimansluten.

hälsningar
Johan Bakke

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 tankar om “Musikerförbundets medlemstidning om Piratpartiet”