Stim börjar godkänna CC

Stims styrelse har nu beslutat att godkänna att anslutna låtskrivare licensierar sina verk under Creative Commons IckeKommersiell.

Jag kommer att använda mig av möjligheten, men jag är ändå frågande över vad Stim egentligen vill när dom skriver:

”I villkoren framgår att den anslutne accepterar att Stim inte kan garantera bevakning av ett CC-verk i kommersiella sammanhang. Det är svårt att definiera icke-kommersiell användning och i varje enskilt fall skilja den från kommersiell användning. Därför måste den anslutne acceptera att Stim inte kan garantera avräkning i kommersiellt sammanhang.”

Jag tycker att det är ganska lätt att definiera kommersiell användning.

Ett företag med vinstintresse använder musiken – Kommersiell användning
En ideell förening utan vinstintresse använder musiken – Inte kommersiell användning
En privatperson utan vinstintresse använder musiken – Inte kommersiell användning

Jag tycker att vinstintresset ska vara det avgörande om något räknas som kommersiellt eller inte och jag räknar med att alla som startar företag gör det på grund av ett vinstintresse. Varför skulle man annars starta företag?

Jag är rädd att det här slutar med att Stim inte avräknar nånting som är licensierat under CC, med hänvisning till dessa villkor, och då är det inte någon skillnad mellan att vara ansluten till Stim eller att inte vara det.

Framtiden får visa hur det blir med den saken, det ska iallafall bli intressant att se hur många som använder möjligheten!

Mer information på Stim, Creative Commons och Studio.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 tankar om “Stim börjar godkänna CC”