Min reflektion över vad som har hänt…

Jag vet inte hur många som känner till det, men min piratlåt ”Bryssel som mål” har vållat en del debatt i piratrörelsen.

Debatten har till största delen handlat om huruvida det är rätt eller fel att Piratpartiet har en officiell låt.

Men jag tycker inte att Piratpartiet har valt en officiell låt, det enda partiet har gjort är att tipsa sidans besökare om en låt dom tycker är bra. Det gör många organisationer med musik, filmer eller böcker som dom vill stödja, utan att det för den sakens skull blir nåt officiellt av det.

När det gäller kritiken mot låten så har jag fått höra att den liknar Ultima Thule och Vit Makt-musik, det förvånar mig väldigt mycket. Jag har inte lyssnat mycket på Ultima Thule och ser dom som en pinsam parentes i svensk musikhistoria, men vad jag minns av dom så liknade dom inte Gessle eller Gyllene Tider, nånting som jag alltid får höra att min musik gör. Det är inget som stör mig, men jag trodde aldrig att Ultima Thule sysslar med svensk trallpop a’la Gyllene Tider eller Jimmy Jansson.

Om texten liknar Ultima Thule så är det en slump och Rasmus Fleischer visar med sitt blogginlägg att han är betydligt mer insatt i UT’s texter än vad jag är. Jag har lyssnat på dom så lite så jag tänkte inte alls på att det fanns någon sådan koppling när jag skrev texten!

Vidare så har jag kritiserats för att texten är våldsam, detta har jag både läst i blogginlägg och fått läsa i ett mail, jag vill inte outa någon så jag avstår från att berätta vem som skrev det via mail.

Kommentaren till det blir:
Alla texter kan tolkas som våldsamma om lyssnaren tolkar dom så. Jag har aldrig tolkat politiska slagord som någon uppmaning till våld, det gör jag först om texten uppmanar till våld och det finns inte ett ord i min text som direkt uppmanar till våld.

Textraderna ”Ni ska se vad vi tål” och ”Tillsammans ska vi tåga som en enad front” har tolkats som att jag uppmanar till våld, något som jag tycker är så löjligt så jag väljer att inte kommentera det. Istället får ni en förklaring till hur jag menar.

”Ni ska se vad vi tål” – Med den textraden menar jag att Piratpartiet står enade och att vi står emot allt skitsnack som upphovsrättsindustrin och andra politiska partier kastar på oss. Jag är säker på att vi kommer att tåla det och ge svar på tal, även i EU-parlamentet.

”Tillsammans ska vi tåga som en enad front” – Står inte Piratpartiet enade i kampen mot upphovsrättsindustrin och många av de övriga partierna?

När det gäller texter så kan alla texter tolkas som man vill tolka dom, det mest kända exemplet är nog när Roges Pontare sjöng ”Aldrig sviker jag mitt land” i en text som handlade om samekulturen och några svenskar såg det som en koppling till Sverigedemokraterna och liknande organisationer.

Sedan har jag fått en del kritik när det gäller musiken också, speciellt att den är för lättsam. Musiksmak är en väldigt subjektiv sak, det här är den musik jag skriver (lyssna på mina andra låtar så hör ni att det är inte stor skillnad) även om jag gjorde den här ännu lättare än vad jag brukar göra. 3-ackordslåtar är inte riktigt min grej, men i det här fallet så tyckte jag att det bara var bra om alla som kan spela gitarr kunde spela låten.

Med det har jag berättat min syn på den saken, skriv gärna en kommentar om du tycker något!

Edit: Kort efter jag skrev inlägget fick jag ett mail från mitt webhotell. Jag har överskridit min trafikmängd (20 Gb) den här månaden och måste uppgradera mitt konto!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 tankar om “Min reflektion över vad som har hänt…”